Nak Beli Set Bersalin Untuk Isteri? Ada 7 Perkara Suami Perlu Tahu

set bersalin lepas berpantang

Selain daripada membuat persediaan untuk cahaya mata anda yang akan lahir tidak lama lagi, jangan lupa buat persediaan untuk isteri anda juga. Apa kata beli set bersalin untuk isteri anda?

Bagi sesetengah suami yang masih baru dalam perkahwinan, mungkin terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum membeli set bersalin tersebut. 

Oleh itu, artikel ini akan kami kongsikan tentang 7 perkara yang suami perlu tahu sebelum membeli set bersalin untuk isteri.

7 Perkara Sebelum Membeli Set Bersalin

 • Ikut Bajet

kira bajet duit

Sebelum membeli set bersalin, pastikan anda menetapkan bajet yang sesuai dengan kemampuan kewangan anda. 

Beli set bersalin yang berpatutan dengan bajet anda. Jangan beli set yang mahal tetapi tidak memenuhi keperluan anda.

 • Di Mana Boleh Beli

Pastikan anda membeli set bersalin dari kedai yang sah dan boleh dipercayai seperti farmasi atau pusat membeli belah yang mempunyai lesen yang sah.

Jika mahu membeli secara online, lebih bagus sekiranya membeli di website yang sah.

Ini adalah untuk memastikan keaslian barang yang dibeli dan kualiti set bersalin yang baik.

 • Pakej atau Asing?

Pilihlah set bersalin yang sesuai dengan keperluan anda. 

Ada yang memilih untuk membeli set bersalin yang datang dalam pakej lengkap, dan ada juga yang membeli barang secara berasingan. 

Tetapi, pastikan set bersalin yang dibeli mempunyai kelengkapan yang mencukupi.

 • Semak Tarikh Luput

Sebelum membeli set bersalin, pastikan anda memeriksa tarikh luput setiap barang yang terdapat di dalam set bersalin. 

Pastikan set bersalin yang dibeli mempunyai tarikh luput yang masih jauh supaya dapat digunakan semasa proses bersalin dan selepas kelahiran bayi.

 • Semak Label

Pastikan anda memeriksa label setiap barang yang terdapat di dalam set bersalin seperti pilis, lulur badan, tungku, rempah mandian dan pencuci wanita.

Pastikan barang yang dibeli mempunyai label yang sah dan disahkan selamat digunakan.

 • Tanya Orang Terdekat

Tanya orang terdekat anda seperti ibu atau kakak yang pernah melalui proses bersalin untuk mendapatkan nasihat dan pandangan mereka. 

Mereka dapat membantu anda dalam memilih set bersalin yang sesuai dengan keperluan anda dan memberikan tips berguna semasa persediaan kelahiran bayi.

 • Kuantiti yang Patut Dibeli

Pastikan anda membeli set bersalin yang mencukupi kuantiti barang yang diperlukan, mengikut keperluan anda. 

Jangan beli terlalu banyak atau terlalu sedikit. 

Kuantiti yang sesuai memudahkan anda semasa persediaan kelahiran bayi.

Kesimpulannya, buat research dulu sebelum beli set bersalin atau tanya isteri apa yang dimahukan dalam kelengkapan bersalin.

Paling penting adalah hanya beli ikut kemampuan dan keperluan saja tau!

Kepada yang membaca artikel kerana sedang mencari set bersalin, artikel ini khas untuk anda. Jamu Mak Dara ada mengeluarkan set lengkap bersalin untuk para isteri.

set bersalin lepas berpantang

Set Bersalin Ibu Halimah adalah set bersalin yang terdiri daripada 8 produk yang dirumus khas bagi membantu ibu selepas bersalin dalam pemulihan fizikal dan mental. 

Set ini mengandungi pelbagai produk. Antaranya adalah seperti berikut:

 1. Jamu Mak Asli Kapsul – berfungsi untuk membantu menyeimbangkan hormon, mengurangkan ketegangan sendi dan otot serta sengal-sengal badan.
 2. Losyen Susut – memberikan kehangatan berpanjangan kepada tubuh badan, disamping membantu mengekalkan bentuk badan dan melembabkan kulit si ibu.
 3. Pilis Ibu Halimah – Menyegarkan bahagian ubun-ubun dan pening kepala selepas bersalin.
 4. Lulur Kopi Ibu Halimah – Menganjalkan dan mencerahkan kulit, mengurangkan selulit dan menanggalkan sel-sel kulit mati.
 5. Rempah Mandi – digunakan dalam mandian untuk mengembalikan badan menjadi lebih segar selepas proses kelahiran si kecil.
 6. Bauan Herba – bertindak sebagai aromaterapi untuk mengatasi masalah selsema, sakit  bersin di waktu pagi serta masalah gatal-gatal hidung.
 7. Tungku Herba – Diperbuat dari herba dan rempah ratus terpilih, ia membantu membuka liang-liang roma seterusnya memudahkan penyerapan kebaikan tungku herba ke tubuh badan.
 8. Pencuci Wanita – Terdiri dari Sireh, Aloe Vera dan Manjakani, ia mampu mengatasi masalah bau, iritasi dan kegatalan yang tidak menyenangkan pada bahagian intim wanita.

Set Bersalin Ibu Halimah daripada Jamu Mak Dara ini memang merupakan pilihan yang terbaik untuk ibu-ibu yang ingin menjaga kesihatan dan kesejahteraan mereka semasa tempoh berpantang.

Jamu Mak Dara menawarkan pelbagai jenis produk kesihatan dan kecantikan seperti produk kecantikan kulit, produk kesihatan wanita, produk penjagaan rambut dan banyak lagi. 

Produk-produk mereka terdiri daripada ramuan-ramuan semulajadi seperti herba, akar-akar, buah-buahan dan rempah-rempah yang mempunyai khasiat untuk membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan wanita.

Ia juga mengutamakan kualiti dan keselamatan produk mereka dengan memastikan produk-produk mereka telah diuji secara klinikal dan mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Dengan 8 produk yang terdapat dalam satu set, ibu-ibu bersalin tidak lagi perlu mencari-cari produk yang berbeza-beza kerana semuanya telah tersedia dalam satu set yang mudah digunakan.

Bagi suami-suami yang mencari hadiah untuk isteri yang baru saja melahirkan cahaya mata pertama, Set Bersalin Ibu Halimah daripada Jamu Mak Dara adalah pilihan hadiah yang sempurna. 

Dengan memberikan hadiah ini, suami tidak hanya membantu isteri semasa tempoh berpantang, tetapi juga memberikan perhatian dan kasih sayang yang amat penting dalam menjaga kesihatan dan kesejahteraan ibu selepas bersalin.

Jangan tunggu lagi.  

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Top Img back to top